Корисна інформація

Вернуться к списку
ЯК ПОРАХУВАТИ ГІГАКАЛОРІЇ У БАГАТОКВАРТИРНОМУ БУДИНКУ?

ЯК ПОРАХУВАТИ ГІГАКАЛОРІЇ У БАГАТОКВАРТИРНОМУ БУДИНКУ?

ЯК ПОРАХУВАТИ ГІГАКАЛОРІЇ В БАГАТОКВАРТИРНОМУ БУДИНКУ? ЯК РОЗІБРАТИСЯ, ЗВІДКИ БЕРУТЬСЯ СУМИ ЗА ОПАЛЕННЯ І ГАРЯЧУ ВОДУ У НАШИХ РАХУНКАХ?

Як ми знаємо, розрахунок споживання обсягу теплової енергії виробляється по приладу обліку. Загальнодомовий прилад обліку теплової енергії (тепловий лічильник) для розрахунків між ОСББ та енергогенеруючою компанією, якщо по поквартирному приладу обліку, то використовується для розрахунків між кінцевим споживачем і ОСББ. Те ж відбувається і за гаряче водопостачання і електричну енергію.

Сподіваюся, що ця практика в якомусь майбутньому зміниться на розрахунки по поквартирні приладів обліку між кінцевим споживачем і енергетичною компанією, як це відбувається між операторами мобільного зв'язку або телефонними компаніями і кінцевим споживачем їхніх послуг.

Якщо відсутні прилади обліку, то розрахунки за теплову енергію відбуваються, як правило, по загальному навантаженні - за нормативами споживання. Нормативи споживання визначаються спеціально уповноваженим органом центральної виконавчої влади, або органом місцевого самоврядування. Нормативна температура згідно з «Правилами надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення», затверджених постановою Кабінету міністрів України № 1 497 від 30.12.1997, повинна становити не менше + 18 ° С.

Теоретично, в разі зміни вартості теплової енергії енергогенеруюча компанія зобов'язана не пізніше ніж за місяць повідомити про зміну тарифу споживачеві (ОСББ або кінцевому споживачеві), із зазначенням причин і обґрунтування зміни вартості. До цього енергетична компанія повинна погодити це підвищення з відповідним органом виконавчої влади.

Розрахунки споживання теплової енергії здійснюються трьома основними способами.

Повернемося трохи в початок статті і згадаємо, які системи опалення бувають в поєднанні з системами обліку теплової енергії і способами розрахунку витрати теплової енергії, центрального опалення.

Перший спосіб - це розрахунок витрат витрат теплової енергії на централізоване опалення загальної площі будинку без використання будь-яких засобів обліку теплової енергії.

Цей вид розрахунку споживання теплової енергії можна назвати «первісним» або морально застарілим через свою неточності. Він може гарантувати мешканцям будинку більші платежі, іноді в рази, ніж в аналогічних будинках з такою ж системою опалення, але обладнаних тепловими лічильниками, які враховують різницю теплової енергії між входить в будинок температурою теплоносія і виходить із будинку через обратку температурою теплоносія.

Завищена ціна на вартість теплової енергії відбувається тому, що тут фігурують самі невигідні для споживача передбачувані цифри, без змінних і без урахування значного підвищення температури повітря, навколишнього середовища, в опалювальний період.

Іншими словами про значну економію через теплу зиму годі й мріяти!

Розрахунок витрати теплової енергії здійснюється простими арифметичними діями шляхом множення тарифу опалення, який розрахований на один квадратний метр на загальну опалювальну площу всіх квартир житлового будинку, на площу опалюваних всіх підвальних горищних, підсобних, допоміжних і т.п. наявних приміщень.

Щоб отримати суму оплати, для однієї квартири, сумарний результат вище представленого обчислення ділиться на загальну площу всіх житлових приміщень (квартир) і природно множиться на загальну площу можна обчислити квартири.

Якщо в будинку є нежитлові приміщень для комерційного користування, по ним ведеться окремі взаєморозрахунки за окремими методиками і тарифами, як правило, безпосередньо з енергогенеруючою компанією. Якщо виділити нежитлове приміщення неможливо з житлового фонду, то ОСББ веде розрахунки виходячи з займаної площі нежитлового приміщення, виділяючи її з площі загального житлового фонду. При цьому, вартість їх оплати обчислюється за комерційними (перевищує номінальну вартість квартирних) тарифами, в залежності від їх виду діяльності.

При опаленні житлових приміщень середня нормативна температура повинна бути не менше + 18 ° С. Не менш + 18 ° С повинна бути досягнута у всіх житлових приміщеннях (квартирах) будинку. Зрозуміло, що температура повинна досягатися вище встановленого мінімуму, але бувають квартири, в яких і мінімальна температура не досягається.

Причиною є саме така система опалення / обліку! Тому що, коли енергетичної компанії необхідно десь заощадити, то це можна зробити саме на таких будинках! Факт є факт і він беззаперечний, чого б представники енергетичних компаній не стверджували! Ці ж будинку стають найчастіше жертвами політичних розборок і спокус в бажанні енергетичних компаній заробити дармову грошики! Перевірити-то важко! Та й хто цим буде займатися, ні ЖЕК ж?

Є ще одна причина недобору тепла в окремих квартирах, в яких, здавалося б, енергетичні компанії ні до чого! У цій ситуації вони ніби як подають проектна кількість необхідної теплової енергії, але цього мінімального тепла для окремих квартир не вистачає. Це може відбуватися через дії деяких мешканців будинку в зв'язку з заміною теплових радіаторів. Таким чином, загальна температура в квартирах, де були замінені радіатори, збільшується, а у сусідів йдуть в тепловому забезпеченні слідом за цими квартирами температури недостатньо на обігрів їх квартир до мінімального рівня. Уявляєте, як падає температура в квартирах знаходяться останніми в цьому ланцюжку теплозабезпечення.

Як сусіди «друг» у «друга» крадуть тепло?

Це відбувається тому, що для забезпечення мінімальної температури + 18 ° С, існує розрахункове число секцій опалювальних радіаторів (на один метр квадратний стільки-то секцій певного радіатора), а сусіди, змінюючи свої радіатори не враховують цього чинника і ставлять радіатори з таким же або великою кількістю секцій але з більшою розрахункової тепловіддачею.

Кількість опалювальних радіаторів і секцій на них для кожної кімнати встановлюється згідно з проектом системи теплопостачання будинку з урахуванням розташування кімнат у квартирах та їх квадратних метрів, кубатури (висоти стель).

Коли проектом будинку розраховується число секцій певних радіаторів в певних кімнатах, проект враховує конкретну кубатуру повітря опалювального приміщення, адже стелі бувають різної висоти, а з ними і обсяг опалювальних приміщень. А також враховуються втрати тепла, в залежності від розташування квартири по відношенню до відкритого повітряного простору вулиці (кутова квартира, останній поверх і т.п.).

Також, для забезпечення рівномірного прогріву всіх квартир будинку, необхідно враховувати поверх розташування квартири. Поверх враховується з точки зору просування тепла по будинку. Коли подача тепла починається з нижніх поверхів, розрахункова кількість секцій радіатора в квартирах верхніх поверхів повинно бути більше ніж в квартирах нижніх поверхів. Адже до останнього поверху піднімається частково витрачений тепло на прогрів попередніх квартир в ланцюзі розводки центрального опалення. Іноді проект будинку, розміщує квартири над в'їзною арками у двір, або над під'їздом, ці квартири менш захищені від тепловтрат, тому і цей фактор враховується, а від нього і кількість секцій радіаторів в певних кімнатах. І звичайно найменше тепловтрат у квартир розміщених всередині будівлі, значить, секцій радіаторів може бути в цих квартирах менше, так як ці квартири обігріваються сусідніми квартирами зверху, знизу і по всім сторонам.

Як було вже згадано, для розрахунку кількості секцій в тій чи іншій квартирі / кімнаті враховується проектна схема подачі тепла. У кожному будинку може бути своя розводка вертикальна або горизонтальна з нижньої чи верхньої подачею тепла, а може бути розводка П-образна або комбінована згідно з проектною документацією житлового будинку. Схема розведення визначає, де більше, а де менше повинно бути встановлено секцій на певних радіаторах. Більша кількість секцій радіаторів повинно бути в кутових кімнатах, кімнатах над в'їзною арками, під'їздами, в квартирах віддалених від початкової точки просування тепла.

Також, не можна скидати з рахунків тиск теплоносія в системі опалення. Кожен житловий будинок є свою проектну потреба в тиску теплоносія - це поверховість, складність і схема розводки. Від тиску залежить час, за яке теплоносій пройде через всю систему будинку. Наприклад, падіння тиску в трубопроводі теплоносія вдвічі призводить до значного падіння теплових можливостей теплоносія. Іншими словами в квартирах буде холодно притому, що температура на вході буде відповідати всім нормам.

Звичайно, це дозволяє при тій же вхідний температурі теплоносія енергетичної компанії подвійно заощадити на вартості виготовлення теплової енергії. А якщо будинок не обладнаний теплолічильником, то ви отримаєте рахунку за тарифом, без подвійного зниження, тобто в два рази більше. І ніяка інформація в вибитою у енергетичній компанії табуляграмах, у виявленні цього факту порушення вам не допоможе.

Як не крути, відсутність коштів точного обліку позбавить вас інформації про те, скільки кубометрів теплоносія за певний час, пройшло через ваш будинок, і з якою температурою на вході / виході з теплової системи будинку.

Якщо через ваш будинок згідно з технічними характеристиками будинку повинно пройти сто кубометрів теплоносія на годину, то зниження проходження обсягу теплоносія призведе до обов'язкового зниження тепла в квартирах. Якщо, через будинок має проходити сто кубометрів теплоносія на годину, з температурою на вході в будинок 65 ° С, а на виході з дому температура становить 50 ° С, це означає, що різниця температури на вході / виході складає 15 градусів С, це призводить нас до природного розрахунковому споживання будинком 1,5 гігакалорії тепла в годину. А якщо через будинок проходить не сто кубометрів, а в два рази менше, значить будинок, при тій же температурі теплоносія на вході, отримає вдвічі менше тепла в квартирах будинку.

Так що градусників на теплової рамці мало, щоб вам не бути обдуреними. І цей спосіб обліку-розрахунку витрати витрат теплової енергії, приведе нас до переплати в три і більше разів порівняно з аналогічними будинками, оснащеними тепловими лічильниками. При цьому, слід вести жорсткий моніторинг відносин з енергогенеруючими компаніями з боку керівництва об'єднання, адже крім усього того, що може відбуватися після лічильника, є і те, що відбувається до лічильника на вході в будинок і формує вартість теплової енергії - накладні витрати і т. п. про що ми вже знаємо.

А якщо говорити про накладні витрати енергогенеруючих компаній, то про це було багато сказано вище. Але в цій ситуації абсолютно безкарно, виходячи від завищеного споживання вашого будинку, енергетична компанія приплюсує пропорційно завищені накладні витрати, свої втрати на прориви магістралей, неекономічність обладнання та багато ще чого.

У цьому способі розрахунок витрати витрат теплової енергії на централізоване опалення енергетичні компанії примушують вас довіряти показниками своїх лічильників, при цьому відкритого доступу до них не надають. Вони стверджують, що самі фіксують у себе на вході / виході температуру теплоносія. Але тут же, без збентеження записують на нас додаткові втрати теплової енергії на шляху по тепломагістралі до нашого дому і назад до них, як втрати тепла для опалення нашого будинку. А ці втрати в той же час можуть ставитися до втрат тепла на шляху до сусіднього міністерському дому або до дому, де живе якась «шишка». Покажіть мені пальцем на ту людину, яка при даному порядку речей може перевірити енергогенеруючу компанію. Якщо ми будемо вимагати додаткової інформації, вони, звичайно, покажуть нам табуляграми і паперу, в яких видно, що вони віднімають незначні суми стандартних втрат на транспортування тепла. А то, що ці стандарти давно не відповідають насправді через морального і фізичного зносу, вони «делікатно» промовчать.

Отже, гігакалорії ви вже вважати вмієте і знаєте, з чого вони складаються. Наступне, якщо у вашому будинку присутні різні типи споживачів, вам необхідно їх розділити, так як для кожного типу споживачів можуть бути різні тарифи на оплату за тепло. Наприклад, для мешканців будинку один тариф, для юридичних осіб іншої - офісу, а для орендарів під пральню може бути третім. Далі, вам необхідно помножити кожен квадратний метр певних типів споживачів, на свій тариф виходячи зі споживання 0,147 Гкал / кв.м. (Відпуск теплової енергії для центрального опалення згідно з нормою КТМ-204 визначається в розмірі 0,147 Гкал / кв.м. Опалювальної площі протягом сезону, тому і тариф на оплату послуг ЦО теж формується виходячи з цієї норми). Якщо говорити про нежитлових приміщеннях не забудьте про закріплених за кожним з нежитлових приміщень площ припадають на них в пропорції місць спільного використання (МЗК - Місць Загальна Користування). По-перше ви знизите навантаження на оплати за тепло на мешканців будинку, а по-друге відновите справедливість перерозподілу теплової енергії між усіма користувачами тепловою енергією. І це все!

Довідка:

У Києві собівартість 1 гігакалорії становить 569,93 грн. Інформація з Міністерства житлово-комунального господарства підтверджує, що мова йде саме про тепло, яке виробляє АЕК «Київенерго», а не інший теплопостачальник столиці - ЗАТ «ЕК« Дартеплоцентраль ».

Прошу не плутати фактичну собівартість виробництва теплової енергії з тарифом на тепло! Як я вже згадував, тариф встановлюється або узгоджується місцевою владою і він, як правило, значно нижча за реальну вартість теплової енергії, що розраховується енергогенеруючими компаніями.

Питання залишається за тим чи дотримуються теплопункти ЦО санітарних нормативів температури опалення не нижче + 18 ° С - + 20 ° С, і чи дотримуються вони санітарних норм з підігріву холодної питної води до стану гарячої не нижче 50 ° С - 55 ° С.

Звичайно, існує ще й розрахунки опалення місць загального користування в багатоквартирних будинках, і вони ніби як мають свою відмінну від розрахунку квартир методику розрахунку. Наприклад, для Києва питомі витрати теплової енергії на опалення місць загального користування визначені від 0,082 до 0,178 Гкал / кв.м., А якщо будинок побудований за проектом, розробленим в період 1985-1989 років, то вводиться ще знижує коефіцієнт, який для Києва ~ 0,8947. Але залишається загадкою, чи використовують цю методику енергогенеруючі компанії, коли підраховують, скільки ми повинні платити за опалення без теплових лічильників. За логікою, в тариф для одного квадратного метра ці витрати вже повинні були б увійти. А ось коли вводяться загальнобудинкові теплові лічильники, ці витрати чомусь не враховуються.

На цей, здавалося б, важливий нюанс можна припустити наступне. Справа в тому, що врахувати витрати тепла на опалення місць загального користування за методикою, затвердженою Наказом Держбуду від 31.10.2006 N359, можна лише індивідуально по кожному будинку окремо. І якщо говорити про опалювальної площі житлового приміщень (квартир) і місць загального користування, то ці дані можна знайти в паспорті будинку. Дійсно в тарифі на опалення квартир це зниження витрат не враховується, скажу більше, що фактично ця Методика взагалі ніде не використовується. Адже в табуляграмах, наприклад, Київенерго наводяться дані, так званого фактичного споживання теплової енергії на будинок в цілому, з урахуванням всіх втрат, в тому числі і на обігрів місць загального користування. І якщо припустити, що ви захочете знизити платежі свого будинку, виходячи з цієї Методики, то енергогенеруюча компанія, зрозуміло через суд, запропонує вам ознайомитися з актами звірки (які повинні знаходитися у балансоутримувача - експлуатуючої компанії), які заповнюються на підставі табуляграм. При таких обставинах, для судді ця Методика випаде з вашої стратегії судового нападу як чужорідне тіло.

Загалом, давайте розглянемо правильність розрахунків, без урахування вище висловленого нюансу, для окремо взятої квартири:

ПРИКЛАД 1:

Ми повинні взяти опалювальну площу в метрах квадратних. Далі давайте складемо все оплачувані вашою квартирою суми за рік, помножимо суму за опалення на 12 місяців. Отримаємо оплату за рік. Далі дізнаємося тариф за одну гігакалорію для населення на сьогоднішній момент. Після суму, яку ви платите за 12 місяців розділіть на тариф за одну Гкал. і ви дізнаєтеся, скільки ж ваша квартира споживає Гкал. за опалювальний сезон. Тепер давайте, розділимо отримане значення на опалювальну площу вашої квартири, і ви дізнаєтеся який витрата Гкал, за один квадратний метр фігурує в ваших взаєморозрахунках з енергетичною компанією через ОСББ або ЖЕК.

Для звірки, візьміть опалювальну площу вашої квартири і помножте на норму 0,147 Гкал. за один метр квадратний - ви отримаєте значення Гкал. за весь сезон. Тепер помножте норму 0,147 Гкал. за один метр квадратний на затверджений тариф за одну Гкал і ви отримаєте суму платежів за один сезон. Порівняйте ці цифри з показниками попередніх розрахунків. Щоб дізнатися за один місяць отриману суму розділите на 12 місяців. Загалом, в порівнянні ви побачите, чи потрібно вам «бити в дзвони» або «мовчати в ганчірочку».

А тепер давайте розглянемо приклад, який може допомогти нам обчислити суму нарахованих зайвих грошей за витрачену теплову енергію з центрального опалення на весь будинок:

ПРИКЛАД 2:

Припустимо, що опалювальна площа будинку Sоп = 10000 метрів квадратних. Заглядаємо до зведеного акт звірки енергопостачальника за розрахунковий опалювальний сезон ???? рік - ???? рік по табуляграмах і бачимо, наприклад - 700 Гкал. Тепер давайте розрахуємо споживання Гкал. по нормі 0,147 Гкал. метр квадратний, помноживши е на загальну площу будинку 10000 метрів квадратних = 1470 Гкал. Іншими словами якщо керівництво вашого об'єднання не буде час від часу звіряти розрахунки норм споживання з фактичними показниками табуляграм енергогенеруючої компанії, то для нас очевидна переплата цим передбачуваним будинком 770 гігакалорій. Це більш ніж в 2 рази більше в порівнянні з фактичним споживанням теплової енергії цим будинком. Повірте мені, що в будинках без теплових лічильників ці показники є практикою, а не винятком з практики. Домівках, у яких створені ОСББ, легше отримати ці табуляграми або Акти звірок, навіть якщо вони не прийняли будинок на баланс, в іншому випадку ці дані і документи можна отримати тільки через суд. Але, як я завжди помічаю - це того варте!

Зрозуміло, якщо ви недоотримуєте тепло (воно у вашій квартирі не повинно бути нижче + 18 ° С) і температури гарячої води в ваших кранах, тоді ви повинні зафіксувати факт порушення комісією з мешканців і представників керівництва ОСББ. Складіть відповідний акт / протокол і направте його енергетичної компанії для перерахунку, згідно з вимогами «Порядку проведення перерахунків розміру плати за Надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води и водовідведення ...», затверджених постановою Кабінету міністрів України, №151, від 17 лютого 2010 року. Енергетична компанія зобов'язана зробити для вас перерахунок. Питання в тому, чи хочете ви і ваші діти цього перерахунку або ви хочете нормального тепла за встановленими тарифами? Питання звичайно риторичне. Якщо перерахунок не буде зроблений, вирішувати вам спускати цю ситуацію на гальмах або йти до суду.

ВИСНОВОК: Якщо мешканці вашого будинку двадцять років платять за теплову енергію без теплового лічильника, це означає, що сума переплачених коштів мешканцями вашого будинку могла б компенсувати покупку сучасного бойлера з усіма засобами обліку, до того ж і на капітальний ремонт будинку гроші залишилися б. А мене часто запитують, як можна вижити ОСББ? а ось дивіться, які ресурси можливих економій зариваються щорічно кожним будинком без господаря! А таких НЕ состиковок справжній господар знайти завжди може і в інших сферах життєдіяльності вашого будинку.

Звичайно бажання «скинутися» і встановити тепловий лічильник в своєму будинку не достатньо! Необхідно налаштуватися на перешкоджання енергетичними компаніями встановлення приладів обліку під будь-якими приводами. Налаштуйтеся на те, що ваша енергетична компанія так просто ваш будинок - «дійну корову» не віддасть. Налаштовуйтеся на активну протидію, перепони, затягування і витягування з вас додаткових грошей. Але яким шляхом йти, щоб встановить загальдомовий теплосчетчик, ми з вами вже розглядали в попередній, другий частини цієї статті.

В ідеалі потрібно увійти в будь-яку з державних програм по тепловим лічильників або модернізації загальнобудинкових бойлерних-теплопунктів. А частина зібраних з мешканців грошей, краще потратьте на «економічне стимулювання» вашого попадання в цю програму і стимулювання більш якісного підходу з боку виконавців до матеріалів і робіт у вашому будинку, а також стимулювання якнайшвидшої реалізації цієї програми в вашому домі. Я проти хабарів і де можливо обійти їх, я їх з великим задоволенням обходжу, але, з огляду на ментальність нашого суспільства та протидії великих державних мужів боротьби з хабарництвом, я не думаю, що через принципу ви будете чекати, ну за оптимістичними припущеннями, ще років двадцять!

 

Другий спосіб - це розрахунок витрат витрат теплової енергії центрального опалення, за показаннями загальнобудинкового лічильника теплової енергії.

Незмінною залишається завдання розрахунку витрат на опалення квартир в багатоквартирному будинку, що мають центральне опалення, наскільки можливо точне розподілу між усіма квартирами сумарних витрат на теплову енергію витрачену всім будинком.

Ці витрати, завдяки наявності спеціального загальнобудинкового приладу обліку - загальнобудинкового лічильника теплової енергії, звичайно визначити просто. Теплолічильник встановлюється на тепловому вузлі в будинку або тепловому пункті за межами будинку. Теплосчетчик визначає температуру і кількість води для опалення, що надходить в опалювальну систему будинку, а також визначає температуру води на виході з опалювальної системи будинку, різниця і є сумарними витратами теплової енергії витраченої всім будинком.

Для правильного обчислення ми повинні скласти всі витрати, пов'язані як з вартістю теплової енергії витраченої всім будинком, так і з витратами на обслуговування теплових систем, контроль роботи систем і адміністративні витрати пов'язані з нарахуванням оплати за тепло. В результаті, отримана сума складе загальні витрати на тепло у вашому домі за який розраховується період.

Порядком надання комунальних послуг передбачається початкове наявність трьох значень (частин) загальних витрат на теплову енергію для ЦО. Першим значенням є розмір (метраж) житлових площ всього будинку (всіх квартир). Друге значення формується з фактичних витрат теплової енергії в Гкал. витраченої на опалення всього будинку - всіх квартир і всіх опалювальних місць загального користування (сходові майданчики, службові та допоміжні приміщення, холи, підвали, горища тощо), за даними теплового лічильника в Гкал. Третім значенням є затверджений тариф - вартість однієї гігакалорії.

Розподіл отриманих витрат між квартирами відбувається за способом «квадратних метрів - м2» - друге значення (загальна витрачена теплова енергія в Гкал. За даними теплового лічильника) ділиться на перше значення (загальна площа всіх житлових приміщень - всіх квартир в м2). Це нам дозволяє дізнатися витрати всієї теплової енергії витраченої на будинок, що припадає на один квадратний метр житлової площі. Тепер нам залишається помножити площу кожної квартири на отримане значення, ми отримаємо витрата теплової енергії на кожну квартиру. Цей показник множиться на затверджений місцевими органами влади тариф вартості однієї гігакалорії / год, результатом буде сума в грн. оплати за опалення кожної конкретної квартири.

ВИСНОВОК може здивувати вас тим, що якщо витрата теплової енергії без лічильника визначається як встановлена ​​норма 0,147 Гкал / кв.м. (Відпуск теплової енергії для центрального опалення згідно з нормою КТМ-204 визначається в розмірі 0,147 Гкал / кв.м. Опалювальної площі протягом сезону, тому і тариф на оплату послуг ЦО теж формується виходячи з цієї норми), то в вашому домі ця цифра може виявитися на 20% - 40% менше! А якщо додати той факт, що ця цифра формує додаткові накладні витрати енергетичних компаній, то економія варто всіх витрат на установку теплового лічильника і клопоти пов'язані з придбанням і установкою його.

Єдиним недоліком системи з загальнобудинкових теплолічильником, при розрізнених громадській думці мешканців будинку, я бачу неможливість захиститися від сусідів встановили зайва кількість секцій на свої радіатори з підвищеною (вище-проектної) тепловіддачею. І це може знижувати тепловіддачу радіаторів в конкретних квартирах.

Але немає безвихідних ситуацій, і це може контролюватися і регулюватися аж до судових розглядів адміністрацією ОСББ вряди обов'язки-то і входить захист інтересів кожного мешканця будинку в питаннях чесної оплати за якісне надання комунальних послуг, опалення та гарячого водопостачання.

З огляду на те, що ми вже розуміємо значення кількості секцій на конкретних радіаторах опалення з конкретною їх тепловіддачею. Ми можемо без зайвих зусиль провести розрахунки по опалювальних приладів (конкретним радіаторів) фактичну тепловіддачу в кожній конкретній кімнаті / квартирі в порівнянні з проектними розрахунками. Ці докази впевнений, будуть прийняті в суді і «злодій» теплової енергії буде покараний правильної «копійкою» за сверхнормовий витрата теплової енергії в своїй квартирі. Або ж, якщо він зрозуміє, що і на нього знайдеться управа, він буде більш поступливішим у питаннях додаткової оплати або демонтажу зайвих секцій теплових радіаторів.

Якщо з «мешканцем-терористом» ніяк не вдається домовитися, то адміністрація ОСББ може домовитися з енергогенеруючою компанією про виділення більшого обсягу теплової енергії на будинок, в цьому випадку «сусід-терорист» буде змушений сам прикручувати віддачу тепла радіаторами, інакше зайва температура перетворить його квартиру в сауну. До того ж ОСББ матиме законне право виставляти порушнику подвоєні / потроєння рахунку за теплову енергію.

Для цього необхідно згідно з розрахунками (тепловіддачі радіаторів та площі порушника) скласти відповідний акт / протокол. На підставі акта / протоколу встановіть персональний тариф для мешканця порушника, а звідси сформуйте для нього персональні рахунки. І тоді мешканець-порушник або сам зніме додаткові секції, або змушений буде боротися з ОСББ через суд. А це-то вам і потрібно! Всі клопоти по суду мешканець буде змушений взяти на себе, до того ж це дозволяє ОСББ подати зустрічний позов і без сумніву відстояти його в суді.

У зустрічному позові повинно бути або примус до демонтажу додаткових секцій. Або до подвоєною / потроєною, згідно з розрахунками оплати (організуйте якісні розрахунки - в цій статті все для цього є) по рахунках за тепло. Не забудьте вставити в позов суми компенсації недоплачених відповідачем раніше і витрачених ОСББ грошей. Упевнений, другий варіант вимог за позовом краще, адже простіше в судовому порядку отримати гроші, ніж увійти в квартиру і поміняти в ній радіатори!

Другий ВИСНОВОК може стверджувати, що наявність в будинку загальнобудинкового теплового лічильника забезпечить справедливе нарахування оплати за використану теплову енергію за умови, що кількість секцій в квартирних радіаторах опалення або їх тепловіддача повинна відповідати проектній.

Мені здається, що вирішення цих питань, адміністративними методами або домовленостями з енергетичними компаніями стоїть того, щоб захистити будинок від дорогої системи поквартирного обліку теплової енергії за допомогою індивідуальних розподільних приладів обліку або за допомогою встановлених в кожній квартирі індивідуальних теплових лічильників. Але про це ми поговоримо в третьому способі обліку теплової енергії!

Розрахунок витрати витрат теплової енергії на підігрів холодної питної води до стану нормованої гарячої води.

Якщо ваш тепловий лічильник, як в Алліном випадку, не вважає витрата теплової енергії на підігрів холодної питної води до стану нормованої 50 ° С - 55 ° С гарячої води, то тоді розрахунки необхідно зробити вручну, і тут вам допоможе знання такої інформації:

1 гігакалорію в середньому нагріває 22,5 кубометра води (цей показник необхідно перевіряти в своїй енергетичній компанії, хоча вони намагаються ці дані тримати в секреті) до 50 ° С - 55 ° С (згідно з нормою).

Після цього вам залишається зробити прості арифметичні дії.

Кількість мешканців будинку, які офіційно живуть в будинку (зареєстровані мешканці) необхідно помножити на норму 3,5 кубометра споживання гарячої води (на людину) в місяць. Далі необхідно вийшло значення розділити на 22,5 кубометра води, і ми дізнаємося, скільки гігакалорій теплової енергії споживає ваш будинок на підігрів холодної питної води до стану, нормованої (50 ° С - 55 ° С) гарячої води. Отримані гігакалорії необхідно помножити на тариф, і ви дізнаєтесь, скільки ваш будинок повинен енергогенеруючої компанії в місяць за нормовану (50 ° С - 55 ° С) гарячу воду.

ПРИМІТКА: є різні модифікації загальнобудинкових теплових лічильників - одні вважають тільки теплову енергію, яка була витрачена на центральне опалення, а інші ведуть розрахунок витраченої теплової енергії на центральне опалення і ГВС. З огляду на все вищесказане, впевнений, що у вас не викличе утруднень провести розрахунки виходячи з конфігурації вашого обладнання і зібраної інформації за допомогою вашого теплового лічильника.

Третій спосіб - це розрахунок витрат витрат теплової енергії центрального опалення, за показаннями індивідуальних теплолічильників (в кожній квартирі / окремій квартирі) або за показаннями системи індивідуальних розподільних приладів, обліку теплової енергії.

Давайте знову повернемося до рекламних листівок: «Про необхідність впровадження в житлових будинках систем поквартирного обліку говорять уже багато років. Дослідження, що проводилися в останні роки в різних регіонах УКРАЇНИ, показують, що потенціал енергозбереження в житловому секторі досягає 40-50%. Не викликає заперечень той факт, що реалізувати цей потенціал можна лише в тому випадку, коли економити ресурси в квартирах почне кожен мешканець. Для того щоб створити у людей стимул до економії, потрібно, по-перше, дати їм можливість економити, а по-друге, кожен повинен платити тільки за ту кількість тепла, яке він реально спожив. Для цієї мети і служать системи поквартирного обліку тепла ».

Все правильно, але тільки в інших дослідженнях такі ж цифри економії (40-50%) показують дослідження щодо модернізації та автоматизації теплових пунктів. Крім того, при використанні розподільників тепла загальдомовий теплосчетчик все одно потрібно встановлювати і бажано проводити модернізацію теплового пункту та трубопроводу. Кому вірити? І яка ж фактична різниця економії тепла в разі застосування децентралізованої або централізованої системи обліку теплової енергії? І хто вважав економію коштів і людських ресурсів при порівнянні цих підходів? Загалом, вся інформація і конкретні цифри, як завжди в рекламних статтях замовчуються, тому ми підемо далі неозброєні недоліками, але зате з поінформованим скепсисом.

ДОВІДКА 1.

«...

Індивідуальний поквартирний тепловий лічильник - призначений для вимірювання та комерційного обліку спожитого кількості теплової енергії в квартирах, котеджах, приватних будинках, офісах, невеликих адміністративних будівлях. Складові частини приладу: електронний обчислювач, витратомір (механічний, ультразвукової і т.п.), пара термоперетворювачів опору. Як правило, квартирні теплолічильники компактного виконання (витратомір і обчислювач з'єднані між собою). Прилад монтується на подаючому або зворотному трубопроводі системи опалення, відповідно до проектної документації. Харчування лічильника тепла автономне - літієвий елемент живлення (можливо живлення від мережі постійного або змінного струму).

10 аспектів застосування квартирного лічильника тепла.

1. Квартирне лічильник тепла застосовується в системах опалення з горизонтальним розведенням (один вхід і один вихід, як правило, нові будинки), в системах опалення з вертикальною (постояковой) розводкою це технічно неможливо. В іншому випадку необхідно буде застосувати стільки систем, скільки радіаторів в квартирі (за кількістю стояків).

2. Лічильник тепла не економить тепло, він тільки його правильно вважає.

3. Економія полягає в тому, що коли в приміщенні дуже жарко ми не відкриваємо кватирки і вікна, а прикручуємо регулятори на радіаторах опалення. Таким чином, знижується витрата теплоносія, температура в приміщенні і як наслідок кількість спожитої теплової енергії (реальна економія).

4. Розрахунок за спожиту теплову енергію проводиться за тарифом за Гкал. за показаннями квартирного лічильника тепла (аналогія з лічильником електричної енергії). Тариф встановлюється міською адміністрацією, відповідно в різних регіонах України тарифи на теплову енергію можуть відрізнятися.

5. До свідчень квартирного лічильника тепла додається в середньому 20% на опалення площ загального користування в під'їзді (сходові клітини, ліфтові майданчики тощо).

6. Для установки квартирного лічильника тепла необхідно:

- подати в ЖЕК заяву (зразок тут) на установку квартирного вузла обліку теплової енергії (можливі деякі труднощі з отриманням дозволу від ЖЕКу - тут допоможе Ваша наполегливість, а також посилання на Постанову Кабінету Міністрів України №630 від 21 липня 2005 р., Згідно з яким, власник квартири може встановити квартирний лічильник тепла без всяких перешкод);

- після отримання від ЖЕКу дозволу (із зазначенням технічних умов на розробку проектної документації) розробити індивідуальний проект на установку квартирного вузла обліку теплової енергії (проект розробляється під кожну конкретну квартиру). У ЖЕКу необхідно уточнити не закладені в загальному проекті на житловий будинок квартирні лічильники тепла, якщо вони закладені, то індивідуальний проект не потрібен;

- після виконання проекту і його узгодження в ЖЕКу, можна приступати до монтажу приладу (процедура не складна - виконується сантехніком, який обслуговує житловий будинок);

- по завершенні всіх монтажних робіт, прилад повинен бути опломбований представником ЖЕКу;

- система квартирного вузла обліку теплової енергії готова до роботи, можна починати економити свої гроші.

7. Монтаж лічильника тепла: а) витратомір монтується на подаючому або зворотному трубопроводі системи опалення подібно квартирному лічильнику води; б) один датчик температури вкручується в корпус витратоміра, другий на протилежному трубопроводі в кульової кран.

8. Міжповірочний інтервал 4 роки (раз в 4 роки робиться державна повірка лічильника тепла - чи правильно вважає прилад).

9. Комплект лічильника приладу: електронний обчислювач з'єднаний з витратоміром, пара датчиків температури, кульовий кран під датчик температури, з'єднувальні штуцери.

10. Економія теплової енергії та відповідно Ваших грошей становить від 30% до 70% при правильному підході.

... »

Розгорнуту інформацію можна взяти за адресою: antap.com.ua/schetchiki-tepla.html

Але як би там не було з урахуванням тепла по поквартирні тепловим лічильників, справа йде складніше. Тому як теплолічильник, навіть самий маленький і простий, досить недешевий. Крім того, в переважній більшості будинків системи опалення такі, що через середню квартиру проходить 4-5 опалювальних стояків, і на кожен потрібен своя індивідуальна система лічильника теплової енергії.

За цим посиланням www.vas.com.ua/vas/counter.doc ви можете завантажити документ цікавого звіту з позитивним досвідом людини, який пройшов цим шляхом і встановив у своїй квартирі (правда, з горизонтальним розведенням опалення) тепловий лічильник.

ДОВІДКА 2. Розподільник тепла - це прилад спеціально призначений для вимірювання витрат на опалення. Прилад показує не фізичну величину витрати тепла, а залежну оцінку, тому відносний витрата тепла кожної батареї реєструється в порівнянні з загальними показаннями по дому. На світовому ринку є два основних типи: розподільники електронні і випарні. Розподільник тепла, кріпиться безпосередньо на батареї. Температура батареї передається на сенсор (при використанні електронного розподільника тепла), або на скляну трубочку (при використанні розподільника тепла рідинного типу) зі спеціально, пофарбованої вимірювальної рідиною, яка випаровується в залежності від температури і сумарного часу нагріву батареї. Випаровування рідини або цифрові свідчення зчитуються один раз на рік за шкалою споживання. Ця шкала повинна точно відповідати кожному конкретному типорозміру батареї, і тому є понад однієї тисячі різновидів таких шкал. Після зняття показань ампула замінюється нової, з рідиною іншого кольору. Показання розподільників тепла з радіосигналом зчитуються постійно і можуть бути доступні в будь-який час. Розподільники витрат, але опалення - це прилади, які дозволяють дешевим способом визначити частку кожної квартири в загальнобудинкових споживанні тепла, шляхом безпосереднє вимірювання споживаного тепла виміром кількості тепла, що віддається поверхнею кожного радіатора. В результаті таких вимірювань для кожного приміщення в будинку ми отримуємо якусь величину в умовних одиницях, яка пропорційна фактичному споживанню тепла в даному приміщенні. Потім вся сума витрат на тепло, спожите даним житловим об'єктом, розподіляється між мешканцями пропорційно умовним одиницям споживання в їх квартирах. Загальна сума витрат на тепло точно фіксується в цій системі за допомогою загальнобудинкового лічильника теплової енергії. Розподільник монтується прямо на поверхню радіатора - для різних типів радіаторів розроблені різні методи монтажу. Монтаж гранично простий, надійний і може бути проведений дуже швидко. При цьому в кріпильних деталях передбачені заходи захисту від небажаних маніпуляцій. Кінці кріпильних болтів опиняються всередині приладу, якій потім пломбується.

Детальну характеристику розподільника тепла можна отримати за адресою: teploenergetik.com.ua/devel.php

Системи обліку теплової енергії по поквартирні тепловим лічильників і за допомогою розподільників теплової енергії можна назвати братами близнюками, вірніше двійнятами! Тому що вони ставлять перед собою однакові цілі, але досягають їх різними методами. Брати братами, але в цих двох системах є принципові відмінності.

 

Якщо система індивідуальних розподільних приладів обліку теплової енергії за своєю суттю призначена для справедливого розподілу витрат теплової енергії у всіх квартирах одночасно, за показниками загальнобудинкового теплового лічильника. Те індивідуальні теплові лічильники можна встановлювати, немов лічильники води окремо, не залежно від інших мешканців будинку. Але в цьому випадку питання буде стояти тільки в проектній розводці теплових труб, системи опалення будинку. Якщо мова буде йти про горизонтальну, в якій можна виділити кожну квартиру окремо, то вартість теплових лічильників через їх нечисленність (один на тепло, другий на ГВС), буде порівняно недорогий. Але якщо говорити про вертикальну розводці теплових труб (як правило, в будинках вертикальна (стояковий) розводка), тоді можна було б назвати цю систему сверхдорогой, так як в однокімнатній квартирі необхідно встановити три лічильника теплової енергії - в житловій кімнаті, кухні та у ванній кімнаті. А що тоді говорити про трикімнатній квартирі?

Звичайно обидві ці системи розрахунку витрати витрат на теплову енергію є дорогими.

При всьому при цьому, ці способи можна охарактеризувати як найточніші і «самі справедливі з найбільш справедливих способів» розрахунку витрати витрат теплової енергії для кожної окремо взятої квартири!

Найголовнішим позитивним фактором цих способів можна назвати абсолютний контроль і можливість впливати кожного власника будинку на розміри своєї оплати за споживану теплову енергію в своїй квартирі.

Такі ці способи бездоганні? Давайте спробуємо розібратися!

Для початку давайте розберемося в тому, що ж таке «мати можливість контролювати і впливати на розміри оплати за теплову енергію»! Це, звичайно - економити тепло, а з ними власні гроші! Це коли твої сусіди не економлять - відкривають вікна-двері-балкони, іншими словами тринькають загальне тепло, а ти можеш у власній квартирі змінити цю ситуацію на свою користь і платити значно менше твоїх сусідів. І якщо ваша сім'я залежна від дотацій на тепло, і ці дотації раптом, не дай Бог! скасують. І перед вашою родиною стане небезпека отримувати рахунки з повною вартістю пропорційно витраченої теплової енергії всім будинком вшити узятим, включаючи сусідів-марнотратників, тоді ці способи розрахунку витрат теплової енергії, очевидно проявлять себе в повній мірі з позитивного боку.

Але якщо ці способи розрахунку витрат теплової енергії розраховані на незаможних людей ... Тоді, природно напрошується питання. Де ці люди, які борються за кожну копійку, будуть постійно вишукувати чималі гроші на планове обслуговування своїх поквартирних теплових лічильників або систем індивідуальних розподільних приладів обліку теплової енергії. Не кажучи вже про купівлю та встановлення цього дуже не дешевого обладнання, а також участі у витратах загальнобудинкового обладнання пов'язаного з цими системами.

Чи виправдана ця дорожнеча?

Для тих мешканців будинків, які незважаючи ні на свої майбутні зусилля і свої витрачені час і кошти. Для тих мешканців будинків, які готові ні на що не дивитися, які при всьому при цьому все одно жадають відокремитися від системи пометрового перерозподілу витрат, щоб контролювати свою теплову енергію. А також для повноти відчуття дозвільних читачів, давайте спробуємо відповісти на шість запитань риторичного характеру. Які відносяться частково до індивідуальних теплових лічильників (з ними все ясно, адже їх ставиш і знімаєш показники) і в повній мірі до системи індивідуальних розподільних приладів обліку теплової енергії (ця децентралізована система буде складніше в експлуатації).

І питання. Що дешевше? За вищим розрядом обладнаний тепловий пункт будинку! З сучасним тепловим лічильником, який знімає показники на входах / виходах системи курирування теплової енергії, що створює якісну централізовану систему розрахунку витрати, витраченої теплової енергії центрального опалення. І знімає показники на входах / виходах системи курирування теплової енергії, що створює якісну централізовану систему розрахунку витрати, витраченої теплової енергії на гаряче водопостачання. Або створення в будинку децентралізованої системи обліку? Тоді необхідно, до вже існуючого, бажано сучасному тепловому пункту, з тим же тепловим лічильником додати дуже складну систему децентралізованого розрахунку витрати витрат, теплової енергії. У цьому випадку на кожен радіатор в усьому будинку (в місцях загального користування) і в кожній квартирі будинку доведеться встановити термостатний вентиль і встановити на кожен радіатор розподільник витрат теплової енергії (якщо говорити про теплолічильниках, то їх потрібно встановити на кожен стояк в кожній квартирі) .

ІІ питання - чи будуть люди відкривати вікна-двері, якщо у них буде температура близька до природної, приємною для проживання температурі (ми відкриваємо вікна тоді, коли в + 10 ° С - + 15 ° С на вулиці, батареї смажать немов скажені)?

Я б відповів, що звичайно, ощадливе ставлення марнотратних до теплової енергії сусідів відбудеться природним чином. Особливо якщо автоматика в теплопункті буде сама економити наше тепло замість кожного з нас. Якщо вона сама буде «підкручувати» подачу тепла в теплу погоду і відкривати велику циркуляцію в холодну погоду. На мій погляд «марнотратні» сусіди не будуть відкривати вікна-двері, якщо у них не буде в квартирі жарко. А цього можна досягти не лише завдяки децентралізації, а й завдяки централізованій системі контролю тепла в будинку, коли температура в квартирах буде регулюватися з теплопункту «розумної» автоматикою, яка знає температуру на вулиці і яка передбачає температуру в наших квартирах.

ПРИМІТКА. Цього можна досягти завдяки автоматичної заслінки, яка буде аналізувати температуру технічної гарячої води на вході в будинок і в обратке. Якщо вода в обратке сильно гаряча, потрібно автоматично прикрутити подачу води в радіатори системи опалення (зменшити швидкість проходження теплоносія по системі). Якщо вода в обратке прохолодна, то заслінка відкриє доступ теплоносія в систему опалення і тим самим вода побіжить по системі швидше, зберігаючи свій стан гарячої води довше. Ефект той же, а ціна у багато разів менше, при тому що обслуговувати і ремонтувати необхідно значно меншу кількість приладів. Зазвичай автоматичні заслінки ставляться при модернізації теплопункту.

ІІІ питання. Всі ми розуміємо, що революцію децентралізації систем обліку тепла (в разі впровадження системи, індивідуальних розподільних приладів обліку теплової енергії) і контролю Теплопостачання в будинку можна здійснити виключно при повній підтримці всіх власників житла. Це коли ми будемо намагатися перевести на нову систему 100% квартир всього будинку.

А це 100% голосів, що не є членами ОСББ, а власників квартир !!! Згадайте, коли до вас на збори приходило 100% власників? Крім цього підтримка повинна бути з особистою участю мешканців кожної квартири, адже в кожну квартиру повинен бути доступ служб, як для монтажу і налагодження обладнання, так і для подальшого обслуговування та повірки цього обладнання. До того ж потрібно пряме або опосередковане (через рахунки ОСББ) чимале матеріальне участь кожного власника квартири в цьому проекті. Так ось, питання: чи готовий ваш будинок до одночасного запуску всієї системи, у всьому будинку, і чи отримає вона 100% підтримки голосів?

Якщо говорити про індивідуальний розрахунку тепла (теплові лічильники і як виняток, системи індивідуальних розподільних приладів обліку теплової енергії), то вся організаційна і подальша експлуатаційне навантаження ляже на плечі мешканця-одинаки - такі випадки відомі. Звичайно, якщо індивідуаліст має грошові та часові ресурси, то чому б і ні!

Але мене і ця «варіація» не може переконати, адже довести шляхом раціоналізації всю систему будинку до незначних, з точки зору принциповості рахунків у всьому будинку одночасно значно простіше!

Завдяки моєму підходу мешканці будинку в якості додаткового сервісу від об'єднання отримують вільний час, вільні від цих проблем мізки. А також значну економію власних грошей на установки індивідуального і загальнобудинкового обладнання, а головне мешканці звільняються від довічних клопоту, пов'язаних з обслуговуванням повіркою і т.п. взаємин зі спеціалізованими службами.

ПРИМІТКА. До всіх зазначених клопотам введення цієї системи (розподільників витрат) в вашому домі потрібно врахувати, що при монтажі розподільників витрат повинні заповнюватися монтажні карти, в яких фіксуються серійні номери розподільників витрат, типи і розміри всіх опалювальних приладів, встановлених в будинку і в кожній квартирі на момент установки. І без активної участі мешканців кожної квартири в момент монтажу та введення і надалі після введення системи в експлуатацію не обійтися. Тому, що протягом першого розрахункового періоду мешканці повинні будуть оплачувати щомісячні платежі за опалення за попередньою схемою (толи відповідно до встановлених нормативів і загального навантаження, або згідно з загальнобудинкових тепловим лічильником), при цьому прилади обліку тепла будуть функціонувати і фіксувати дані. Після закінчення розрахункового періоду необхідний обхід всіх квартир співробітниками служби зняття показань обладнання. Вони повинні рознести показання всіх розподільників витрат в спеціальні квитанції. У цих квитанціях повинні бути приведені параметри радіаторів та серійні номери розподільників, що дає можливість зафіксувати всі порушення і випадки навмисних маніпуляцій або заміни одних опалювальних приладів на інші. Всю зібрану інформацію по дому служби передають в розрахунковий центр. Туди ж подається інформація про витрати будинку на опалення за минулий розрахунковий період і передоплати, внесені кожним власником квартир. Введення системи в експлуатацію займе не менше одного сезону (року), а може і більше.

ІV питання. Ніхто не звільняє мешканця, який захоче відділитися від усіх індивідуальною системою обліку тепла у власній квартирі, від оплати за теплову енергію, яка витрачається на опалення місць спільного користування.

Звідси питання, як цей «індивідуал» збирається боротися з економією тепла в місцях спільного користування?

Витрати на опалення місць спільного користування будуть виводитися сумарно і ділитися на кожного власника житла згідно з займаної ним площею метрів квадратних. Від цього не втекти тому «індивідуали», якщо такі знайдуться у вашому будинку своєї модернізацією вирішують тільки половину проблеми, друга половина лежить на совісті тих, що оточують їх мешканців будинку.

V питання. Займалися б ви всім цим, турбувалися б про вартість опалення у вашій квартирі, якби ціна була, наприклад, до трьох разів менше (таке зниження в порівнянні з безхазяйним підходом можливо), навіть якби сусіди марнотратно ставилися до загальдомовий теплової енергії?

VI питання. А тут я хочу повернути питання в реальну площину, і припустити, що пропаганда в будинку, де господарює хороший господарник, може привести до значної економії тільки через масоване інформування мешканців про методи економії їх грошей через економію теплової енергії. Звідси запитання: наскільки дорого організувати хорошу роз'яснювальну роботу перед кожним опалювальним сезоном, щоб поступово прищепити людям принципи економії значної кількості енергії-грошей, а внаслідок цього змінити поведінку мешканців будинку - споживачів теплової енергії? Моя особиста практика показує, що це не так складно і точно зовсім не дорого, як це може здатися, а результат, при наявності загальнобудинкового засобу обліку теплової енергії істотний.

Загалом як ВИСНОВОК, я можу запитати всіх. Чи будуть ці види розрахунку витрати витрат теплової енергії, центрального опалення дешевше самого простого, набив оскому центрального опалення з загальнобудинкових теплолічильником? І ствердно відповісти, що через свою дорожнечу обладнання і дорожнечі подальшого обслуговування всього обладнання і при модернізації теплотрас і теплового обладнання (а це коли-небудь таки станеться), НІКОЛИ цей вигляд не буде дешевше центрального опалення з централізованим контролем витрати теплової енергії!

Але як би я не був категоричним у цьому питанні, хочу показати промінчик надії, який жевріє і в моїй душі. Я все-таки бачу за цими видами розрахунку витрати витрат теплової енергії, великі перспективи. І це станеться тоді, коли енергогенеруючі компанії виступлять ініціаторами цих нововведень! Коли вони почнуть укладати прямі договори з кінцевими споживачами на продаж теплової енергії на опалення та продажу гарячої води як послуги, коли вони самі почнуть фінансувати це обладнання, встановлювати його своїми фахівцями і обслуговувати його своїми ж фахівцями!

Але коли це буде-станеться? Напевно, не за нашого життя.

Кілька слів про особливості формування вартості теплової енергії, в разі використання системи індивідуальних розподільних приладів, обліку теплової енергії, і наявності загальнобудинкового лічильника теплової енергії.

Нам необхідно підсумувати свідчення розподільників, закріплених на батареях всього будинку. Цим ми визначаємо загальна кількість значень по всьому будинку. Потім частина загальних витрат, яка залежить від фактичної витрати тепла по будинку, ділиться на загальну кількість значень у всьому будинку і множиться на кількість значень, раніше виміряний на батареях кожної конкретної квартири. Це значення підсумовується з величиною, яка від площі квартири. Таким чином, ми отримаємо розмір оплати за тепло для кожної квартири за рік.

ПРИКЛАД: припустимо, що площа квартири становить 50 м2. Квартира знаходиться в будинку, загальна площа якого дорівнює 1000 м2. Контролер сервісного центру, один раз на рік знімає показання розподільників тепла і заносить їх в спеціальну таблицю, яку підписує контролер і господар квартири. Припустимо, контролер визначив, що сума значень по всіх батареях в даній квартирі дорівнює 20. У всьому будинку сума значень дорівнює, скажімо, 500. Згідно зі свідченнями загальнобудинкового лічильника теплової енергії, загальні витрати на тепло по будинку складають, наприклад, 5000 грн. Ділимо цю суму в співвідношенні 50 / 50. Отримуємо: 2500 грн. - постійні витрати 2500 грн. - витрати, що залежать від фактичних витрат тепла. Звідси оплата за тепло в даній квартирі дорівнює: постійна частина: 2500/1000 кв.м х 50 м2 = 125 грн. Частина, що залежить від фактичних витрат тепла: 2500/500 х 20 = 100 грн. Разом: 225 грн.

Тут необхідно відзначити такий факт. Якби в даній квартирі опалення взагалі не включалося і, отже, сума значень була б дорівнює 0, платити все одно довелося б! Оплата склала б 125 грн. При співвідношенні витрат 30/70, сума виглядала б так: постійна частина 1500/1000 х 50 = 75 грн. Фактична частина: 3500/500 х 20 = 140 грн. Разом: 215 грн.

Рекламні статті в Росії стверджують, що «зіставляючи якість і вартість теплової енергії, суму економії і вартість розподільників тепла, стає очевидним, що установка розподільників тепла для обліку витрат на опалення в кожній квартирі виправдана, а термін окупності складе від року до трьох років. Сучасні квартирні прилади обліку прекрасно працюють як на системах вертикальної, так і горизонтальної розводки, як в низькотемпературних, так і в високотемпературних системах. І ще, розподільники тепла здатні відокремити тепло підігрівається підлоги або підігріву кондиціонером від тепла, що віддається радіатором, так що розподільники тепла вважають тільки температуру, що віддається радіатором, а можливість збору даних на загальний сервер робить обслуговування і розрахунок дуже дешевим і оперативним. Це просто і дешево, але для того щоб це запрацювало, необхідно зрозуміти, що це потрібно всім. Значну економію тепла можна досягти тільки тоді, коли є механізм обліку та його регулювання ».

Вирішувати вам!

Як би там не було, всі ці нововведення, на сьогоднішній день, не приносять користі у взаєминах з енергогенеруючими компаніями, так як немає прямих договорів кінцевих споживачів з ними. Ці системи формують точні дані і допомагають справедливо сформувати вартість, згідно з затвердженими місцевими органами влади тарифами на ЦО, для кожної квартири окремо! А всі розрахунки ціни здійснюються згідно з представленою вище системою, тільки невідома раніше цифра, скільки ж кожна квартира окремо споживала гігакалорії, тепер буде відома.

Що стосується витрат на опалення місць загального користування (в разі відсутності приладів розподілу тепла на парадних радіаторах, думаю, що поки це ризиковано). Тому вони, як і в вище представленої системі будуть виводитися сумарно і ділитися на кожного власника житла згідно з займаної ним площею метрів квадратних. Як вже було сказано, від цього не піти і «индивидуалам», тому «індивідуали», якщо такі знайдуться у вашому будинку, своєї модернізацією вирішують тільки половину проблеми, друга половина лежить на совісті тих, що оточують їх і ними так нелюбимих мешканців будинку.

ВИСНОВОК: коли я прочитав Російську рекламку, і мені захотілося таке! але коли прочитав фразу про сервер, який збирає інформацію, тут же перед моїми очима спливло горезвісний людський фактор (який знищив ні то щоб систему обліку, а Чорнобильський реактор). Я згадав про необхідність наймати кваліфікований персонал, про проблеми пов'язані з виходом всієї системи з ладу, а звідси розбірками з енергогенеруючими компаніями. І повернувся знову до свого занудного і раніше питання - чому? Чому, в той час коли модернізація теплового пункту приносить від 30% - до 50% економії, за умови централізованої системи обліку теплової енергії, потрібно витрачатися на дуже складну децентралізовану систему обліку з таким же показником економії? Виходячи з цього питання, виникає наступне питання. Чи справді це дешевше (в усіх відношеннях, включаючи завантаження мешканців будинку) в порівнянні з модернізацією і автоматизацією теплового пункту будинку?

Двоставковий тариф на ЦО і ГВП.

Постановою КМУ від 02.03.10 р № 231 було внесено зміни до Постанови КМУ від 10.07.06 р № 955, якими увійшов двоставковий тариф у «Порядок формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої водою ».

Двоставковий тариф - тариф на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, який складається з:

1 - річний абонентської плати (вартості обслуговування одиниці теплового навантаження об'єкта теплоспоживання, яка компенсує умовно-постійну частину тарифу);

2 - вартості одиниці реалізованої теплової енергії, послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води, яка компенсує умовно-змінну частину тарифу.

 

У цій постанові наведено форми для розрахунку двоставкових тарифів, визначена структура та порядок їх формування. Зазначено, що розрахунок двоставкового тарифу на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води буде проводитися окремо для кожної категорії споживачів.

Завдяки двоставкових тарифу відбувається перерозподіл суми оплати за спожиту теплову енергію. За двоставкових тарифу з одного боку, споживачеві знижується навантаження на щомісячні витрати, адже платити в місяць доведеться менше. Але введення двуставочного тарифу призводить до того, що в ті місяці, коли при одноставковому тарифі, споживачі «відпочивали» від оплати за користуванням ЦО (коли фактична послуга з опалення не провадиться). Тепер в цей період часу, теж доведеться платити, тому, що оплата за використану теплову енергію розкидається на всі дванадцять місяців згідно процентним співвідношенням, сформованих відповідними формулами.

Хтось може сказати, що це придумали, щоб заплутати споживачів, для того щоб вони платили в результаті більше. Але перевірка розрахунків показує, що сума залишається тією ж.

Кому як було платити краще, вирішувати кожному окремо, але загальна сума платежів за рік залишається такою ж. При цьому навантаження на «гаманець» в зимові місяці відчутно знижується і це є позитивним фактором.

Якщо говорити про навантаження на «гаманець», то найважчий час для платежів (половина опалювального сезону, починаючи з січня місяця) може впасти майже на 25%. Виходить, що двоставковий тариф дає споживачеві більш збалансований витрата його грошей в році.