Корисна інформація

Вернуться к списку
Можливе вирішення проблеми при незадовільному опаленні.

Можливе вирішення проблеми при незадовільному опаленні.


     Окрім проектування та монтажу систем теплопостачання наша компанія займається експлуатацією, гарантійним та післягарантійним сервісом теплових пунктів (ІТП).
     Попередні опалювальні сезони видались в нас дуже «гарячими» за кількістю виїздів по скаргам на незадовільне опалення та проханнями допомоги як чисто технічно (наладка автоматики в ІТП, гідравліки інше…) так і допомоги  по взаємодії з енергопостачальними компаніями.
     Спробуємо в даній публікації коротко пояснити чому ж в наших квартирах в морози буває не достатньо тепло, незважаючи на всі заходи, що надіємось всі провели перед початком опалювального сезону з підготовки своїх господарств до зими.
     Проектування як старих так і нових систем теплопостачання виконуються на підставі наданих енергопостачальною компанією Технічних Умов на приєднання (реконструкцію) до теплових мереж, в яких міститься необхідні для розрахунку обладнання теплового пункту параметри: тиск в точці приєднання, теплове навантаження об’єкту (розраховується Замовником) так і головне - температурний графік роботи мереж, який дуже рідко коли витримується.
     Таким чином, проектні організації, за умови виконання розрахунків ІТП за таким температурним графіками «несвідомо» занижують параметри обладнання (теплообмінники, регулятори тиску, температури, лічильники теплової енергії…).
     По факту монтажу ІТП на всі системи теплопостачання (опалення, ГВП, вентиляція…) встановлюються обмежувальні дросельні шайби, мета яких забезпечення сталої гідравліки теплових мереж із лімітуванням по споживачам теплоносія(м3/год.), у відповідності Договірним навантаженням.
    Як же розраховується об'єм теплоносія та сама шайба, що його обмежує.

Для приміра візьмемо температурний графік 150/70 ° С при температурі навколошнього середовища -22° С

     Розрахункова максимальна витрата теплоносія на опалення:
Go max = 3,6 х Q max / 4,187х ( t1- t2) (кг/год)
де: Go max - максимальна розрахункова витрата тепла на опалення, Вт;
t1 - температура теплоносія в подавальному трубопроводі при розрахунковій температурі зовнішнього повітря - 22 ° С= 150 ° С
t2 - температура теплоносія в зворотному трубопроводі відповідно 70 ° С
с - питома теплоємкість води, дорівнює 4,187 кДж/кг ·° С


     Для наглядного аналізу проведемо розрахунок (Q max ) на 1 ГКал (1,163 МВт).
Go max = 3,6 х 1163000 / 4,187х (150-70) = 12499 кг/год
     Діаметр обмежувальної дросельної шайби на систему опалення дорівнює:
dш=10√G²/DH
де:
G - витрата теплоносія на опалення, т/год;
DH - напір, який необхідно знизити на дросельній
шайбі, м в.ст.
     Як бачимо з формули, чим більша витрата тім більше отвір шайби.


     Що ж по факту сьогодення:
     Старі теплові пункти побудовані а нові  проектуються  за температурними графіками теплопостачальних компаній, що в люті морози мало коли витримуюьтся.
     Експлуатацією теплових пунктів здебільшого займаються не зовсім досвідчені працівники (або ж компанії, що взялись їх експлуатувати задешево з відповідною якістю послуг).
     Досвідчених, фахових спеціалістів з проектування систем теплопостачання теж не так багато як здається, а компаній що мають повний цикл (оптимізація, проектування, поставка, монтаж, автоматизація, здача в експлуатацію, гарантійне та післягарантійне обслуговування) і того менше.
     Тому радимо не заощаджувати на проектуванні нових об’єктів теплоенергетики, а для існуючих провести професійний аудит, по висновкам якого вам буде зрозуміло які кроки і в якій послідовності здійснити для досягнення сталого теплопостачання Ваших помешкань.

Бажаємо Всім Мира та ТЕПЛА…

Ваш надійний партнер - група компаній КПД ГРУПП/ДП ІНЖБУД

P.S.
І не забувайте: «…что бы вода стала горячей, ее надо нагреть :)))))»